donderdag 27 september 2012

Dress Red Day, zorg voor je hart


Hart- en vaatziekten zijn de laatste jaren doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Tot nu toe zijn de meeste behandelingen van hart en vaatziekten gebaseerd op onderzoeksgegevens verkregen uit studies bij mannen. Bij vrouwen is nog onvoldoende bekend over de wijze waarop hart- en vaatziekten zich uiten en ook hoe ze het beste behandeld kunnen worden. Ook over de preventie ervan bij vrouwen is nog lang niet alles opgehelderd. Om aandacht te vragen voor dit probleem wordt op 29 september de Dress Red Day georganiseerd. Toch kan er al meer ingezet worden dan nu gebeurt. Om dat te realiseren zijn een aantal stappen nodig.



Deze blog zal met ingang van 1 januari 2013 alleen op de hierboven genoemde website verschijnen. Alle oude afleveringen van deze blog zijn daar ook terug te vinden in het blogarchief van de website http://www.sportvoedingsadvies.eu.

donderdag 20 september 2012

Sparen voor gezondheid

Zorgverzekeraar Menzis introduceert een spaarsysteem voor gezonde producten. Verzekerden kunnen spaarpunten verdienen door gezond te leven. Een mooi streven om gezond gedrag te stimuleren, maar hoe werkt het eigenlijk? Hoe wordt er gecontroleerd? Wat wordt er gedaan op het gebied van voeding? Waarom punten verzamelen, terwijl het behoud van gezondheid al een beloning op zich is? Een idee voor andere zorgverzekeraars, of toch liever niet?

Gezond leven kan kosten besparen
De stijging van de zorgkosten en de oplopende begrotingstekorten hebben tot  bezuinigingen op het zorgbudget. Daarnaast zijn de eigen bijdrage en het eigen risico en de verzekeringen verhoogd. Toch kan er nog meer ingezet worden op gezondheidswinst door preventie, maar in de beleidsagenda van 2012 is uitgesproken dat de overheid af wil van betuttelende campagnes. Menzis wil haar klanten tot een gezonde leefstijl stimuleren door middel van een spaarsysteem. Wat wordt er door Menzis gezien als een gezonde leefstijl?
Lees verder op 
www.sportvoedingsadvies.eu/blog
Deze blog zal met ingang van 1 januari 2013 alleen op de hierboven genoemde website verschijnen. Alle oude afleveringen van deze blog zijn daar ook terug te vinden in het blogarchief.

donderdag 13 september 2012

Jong geleerd is oud gedaan


Het aanmoedigen van ouders om in de weekenden actief te zijn is mogelijk een goede actie om kinderen meer te laten bewegen. Dat is een mooi streven, maar onderzoek leert dat bewegen alleen onvoldoende effect heeft om obesitas aan te pakken. Ook een aanpak op het gebied van de voeding is nodig. Hierbij dient niet alleen ingezet te worden op het vergroten van de weerbaarheid van kinderen, maar ook de ouders kunnen een handreiking gebruiken. Ze beseffen vaak niet hoeveel verleidingen hun kind tegen komt.

In beweging
Onderzoekers in Denver toonden aan dat het loont om ouders en kinderen in het weekend aan te zetten tot bewegen. Doordat de ouders meedoen worden de kinderen gestimuleerd om ook actief te zijn. Maar de obesitas-epidemie kan nog beter aangepakt worden, door in te zeten op een betere voedingsgewoonte van de kinderen. Hoewel er al jaren alarm wordt geslagen over de toename van het aantal kinderen met overgewicht, komt de huidige overheid niet verder dan te stellen dat de ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen en een aanbod voor scholen om leefstijl in het onderwijs in te bouwen. Ouders zijn verantwoordelijk voor de (op)voeding van hun kinderen, maar kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. En dit geldt niet alleen voor bewegen.

Lees verder op www.sportvoedingsadvies.eu/blog
Deze blog zal met ingang van 1 januari 2013 alleen op de hierboven genoemde website verschijnen. Alle oude afleveringen van deze blog zijn daar ook terug te vinden in het blogarchief

donderdag 6 september 2012

Ik kies bewust


Nee, dit gaat niet over het logo. Trouwe lezers weten dat ik daar geen fan van ben. Het gaat ook niet over de verkiezingen. Kiezen betekent kleur bekennen. In onze voedingsmiddelen komen veel kleuren voor. En ik kies graag voor kleur, maar dan bij voorkeur wel natuurlijk. Ook smaak en geur zijn belangrijk. Eten wat er mooi uitziet, maar niet smaakt zal niet veel worden geconsumeerd. Eten kan smakelijk en kleurrijk worden gemaakt met natuurlijke ingrediƫnten. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar is soms eenvoudiger dan gedacht. Met een beetje meer aandacht voor de broodmaaltijden lukt het namelijk veel beter om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. En de boterhammen en broodjes krijgen meer kleur.
Brood, daar zit wat in
In Nederland is een uitgebreide keuze mogelijk voor brood. Van allerlei soorten wit tot het donkerste volkoren- rogge- en meergranenbrood. Brood is een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels,  vitamines van het B-complex, ijzer en jodium. Een donkere kleur van het brood is geen garantie dat het brood meer vezels bevat.

Lees meer op www.sportvoedingsadvies.eu
Met ingang van 1 januari 2013 zal deze blog alleen nog op de hierboven genoemde site worden gepubliceerd. Alle eersre afleveringen zijn daar ook terug te vinden in het blogarchief.