vrijdag 7 oktober 2011

Nederlanders eten te weinig fruit, groente vis en vezel.

Nederlanders eten nog steeds te weinig fruit, groente vis en vezel. Er worden nog steeds teveel verzadigde vetzuren gebruikt en ook overgewicht komt nog frequent voor, maar er worden wel minder transvetzuren gebruikt. Dit blijkt uit de voedselconsumptiepeiling die door Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij kinderen en volwassenen in de periode 2007 tot 2010 is gehouden. Het gehele rapport kun je hier downloaden.
Inname vitamines en mineralen.
Vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen nemen nog altijd onvoldoende foliumzuur en ijzer in en ouderen gebruiken nog steeds te weinig vitamine D. Dit is een aanwijzing dat de Gezondheidsraad terecht aanbeveelt aan deze groepen om hiervoor foliumzuur en vitamine D extra te slikken. Adolescenten gebruiken nog steeds te weinig kalk. Er is echter meer onderzoek nodig om nadelige gezondheidseffecten van een te lage ijzerinname door vrouwen met een kinderwens en kalk door adolescenten in kaart te brengen.
Ook krijgt een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E, magnesium kalium en zink binnen dan aanbevolen. Het is nog niet duidelijk welke gezondheidseffecten dat geeft op bevolkingsniveau.
Maar om nou af te wachten tot dat bekend is, is niet zo verstandig. Daarom een paar tips.
Leef je uit met groente en fruit!
Met wat kleine ingrepen zijn er al aardige verbeteringen in de voeding te bereiken. Allereerst door meer groente en fruit te eten. Dan is de te lage inname van vezel, vitamine A, C en E al voor een groot deel getackeld. De aanbeveling luidt om dagelijks 200 g groente en 2 porties fruit te nemen, maar berekeningen hebben laten zien dat je dan nog krap zit. Vaak wort de groente alleen bij de warme maaltijd gegeten, maar je kunt er ook voor kiezen om wat (rauwe) groente tussendoor als een gezonde snack te nemen. Je kunt ze ook gebruiken om de boterhammen extra te beleggen.
Fruit wordt vaak tussendoor of als toetje gegeten, en ook daar kan best wat creatiever mee omgegaan worden in het menu. Heb je er al eens aan gedacht om fruit als toetjes of als beleg (erbij) te nemen? En wat te denken van fruit of groente te combineren met je vlees. Recepten genoeg te vinden op het web. Klik maar eens op groente en fruit en op kookboeken met groente en fruitrecepten.
Zo gezond als een vis.
Het spreekwoord zegt het al. Met vis krijg je gezonde visvetzuren binnen. Maar als je niet gewend bent om vis te eten, is het wel een beetje vreemd… Maar als je jezelf tot het avontuur weet te verleiden kan het erg lekker zijn en een aanwinst voor je menu. Ook hier geldt dat er veel recepten op het internet te vinden zijn naast de bestaande kookboeken waarin gemakkelijk te bereiden basisrecepten staan. En een goede vishandel kan je vaak ook goede suggesties geven voor visrecepten, maar je moet wel durven…
Alvast eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten