vrijdag 6 januari 2012

Eiwit en krachttraining beter dan crashen


Zoals elk jaar staat ook in 2012 “afvallen” hoog in de top drie van goede voornemens. De verleiding is groot om een crahsdieet te volgen, maar de verloren kilo’s keren daarna nog sneller terug… En met rente. Laagcalorische diëten leiden tot een tragere stofwisseling en een verstoorde balans van hormonen die het honger en verzadigingsgevoel regelen. Eiwitrijke diëten daarentegen zorgen voor een verhoging van de stofwisseling en meer spiermassa. En krachttraining zorgt voor een extra stimulus van aanmaak spierweefsel en het verhoogt de verbranding.

Crashen leidt tot verstoring van de hormoonbalans
Op maandag 2 januari kopte De Volkskrant dat het lichaam zich verzet tegen gewichtsverlies na een dieet. Het onderzoek waarnaar verwezen werd had betrekking op het volgen van een crashdieet. Het is al langer bekend dat crashen leidt tot een lagere stofwisseling. Dit kan gedeeltelijk verklaard worden doordat er minder lichaamsweefsel in stand gehouden hoeft te worden, maar nu is ook aangetoond dat een crahsdieet leidt tot verstoorde bloedwaarden van de hormonen die het honger en verzadigingsgevoel regelen. Deze hormonale verstoring is zelfs een jaar na het volgen van een laagcalorisch dieet nog steeds niet hersteld, waardoor het moeilijk is om het streefgewicht te handhaven.
Uit de resultaten van dit onderzoek is net duidelijk wat het effect is van een dieet waarbij er een gestage afname van gewicht wordt nagestreefd. Toch is er hoop voor mensen die af willen vallen.

Eiwitrijke diëten leiden tot een hogere stofwisseling.
Hoewel het al vaker aangetoond is, blijkt ook uit nieuw onderzoek dat het volgen van een eiwitrijk dieet tot een verhoging van de stofwisseling leidt. Eiwitrijke maaltijden hebben een hogere verzadigingswaarde en daardoor neemt de verleiding om extra te eten af. Daarnaast zorgt eiwitrijke voeding ook voor meer aanmaak van spierweefsel. Omdat spierweefsel zwaarder is neemt het gewicht minder snel af. Spierweefsel is compacter en daardoor zorgt het voor een strakker figuur.
En voor een nog beter resultaat is een slimme eiwitkeuze aan te bevelen.

Schone eiwitbronnen in de voeding
Het is raadzaam om eiwitrijke producten te nemen die mager zijn, zoals mager vlees, kipfilet of kippenpoot zonder vel, kalkoen, sojaeiwit, peulvruchten en magere of halfvolle melkproducten. Ook vis is een goede eiwitbron. Hiervoor geldt als aanbeveling om twee keer per week vis te gebruiken, waarvan één keer een vette soort, zoals haring, paling, makreel en zalm. Vette vis bevat namelijk gezonde onverzadigde vetten. Alle hiervoor genoemde voedingsmiddelen worden binnen de (kracht)sport gerekend tot de ‘schone eiwitbronnen’ omdat er geen overtollige calorieën door ongezond vet worden aangevoerd.
Daarnaast bevordert krachtsport de aanmaak van spierweefsel en de verbranding wordt nog een tandje hoger gezet.

(Kracht)sporten als onderdeel van leefstijl
In januari worden traditioneel de meeste sportschoolabonnementen verkocht, omdat meer sporten ook tot de goede voornemens behoort. Vooral door vrouwen wordt dit abonnement gebruikt voor groepslessen en andere vormen van cardiotraining. Duursport is natuurlijk een prima investering om in beweging te komen, maar deze vorm van activiteit kan ook gemakkelijk buiten de sportschool worden beoefend door vaker de fiets te pakken, de trap te gebruiken of gewoon een stuk (hard)lopen.
Een combinatie van kracht- en duurtraining levert namelijk nog een beter resultaat.

Slim gebruik van sportschoolabonnement
Er is meer winst te behalen als het sportschoolbezoek specifiek wordt gebruikt voor krachttraining, omdat hier hulpmiddelen aanwezig zijn voor krachttraining. Door krachttraining wordt het lichaam getriggerd om meer spierweefsel aan te maken en de stofwisseling wordt verhoogd. Dit effect houdt zelfs langer dan 24 uur na het sporten aan. Vrouwen hoeven niet bang te zijn om te veranderen in een ‘brede Harriët’, omdat het effect minder sterk is dan bij mannen, maar het is wel voldoende om een mooi strak figuur te krijgen en fitter te worden. Meer over (het effect van) krachttraining is hier te vinden.

En wat als je onvoldoende bij kas zit voor een sportschoolabonnement
Een zeer goede oefening voor krachttraining is het opdrukken. Maar er zijn ook meer oefeningen denkbaar. Zo worden er veel nuttige tips gegeven op www.eigenkracht.nl en ook op www.sportzorg24.tv zijn filmpjes te vinden waarin een aantal oefeningen worden voorgedaan. Kortom voor elk is er wat wils in de aanbieding.

3 opmerkingen:

  1. Hallo Aneke,
    interessant artikel! Helpt me met lijnen!

    Een advies: kijk is kritisch naar het lettertype. De leesbaarheid kan nog beter.

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hallo, Anneke.
    interessant stuk, maar is herbalife een crash-dieet, of is het een voedingssupplement?
    Ze zeggen dat alles is gebasseerd op kruidenbasis en het werkt wel.
    De meeste mensen die het gebruiken, voelen zich ook veel beter.
    Ik zet altijd mijn vraagtekens bij dit soort producten, maar dit heeft me toch wel geholpen, en bij de laatste sportkeuring was alles voor iemand van mijn leeftijd perfect.
    Of komt het door de veranderende eetstijl, weinig of geen koolhydraten, veel drinken (voornamelijk water).
    Ze beweren ook dat koffie en thee, frisdranken niet mogen worden meegerekend in de vochthuishouding, maar als je hun thee gebruikt wel,klopt dit?
    veel vragen,maar ik wacht uit.
    groet Paul

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Paul,
    Herbalife is een voedingssupplementenlijn met verschillende soorten en typen supplementen. Het dieet dat daarnaast gevolgd wordt is afhankelijk van de cliënt en de adviseur.
    Het afvallen met Herbalife wordt voornamelijk bereikt door de veranderde voedingsgewoonte, waarbij er altijd minder energie (Lees: calorieën) worden ingenomen dan er worden gebruikt. Hierdoor ontstaat er een negatieve energiebalans en dat leidt dan tot gewichtsverlies.
    Of iemand zich beter voelt bij het gebruik van een voedingssupplement is vaak persoonlijk, maar als het op een deskundige manier wordt geadviseerd en gebruikt kan het zeker een waardevolle bijdrage aan de gezondheid leveren.
    Voor de vochthuishouding mogen alle soorten vochtbronnen worden meegerekend, dus ook koffie, thee en frisdranken. Van Koffie wordt wel beweerd dat het vochtafdrijvend is, maar uit onderzoek blijkt dat het hier slechts een gering effect betreft. Bij sporters blijkt zelfs dat het vochtafdrijvend effect van cafeïne teniet gedaan wordt als deze stof vlak voor de inspanning wordt gebruikt. zie ook: http://www.sportvoedingsadvies.eu/blog/item/37/%C3%89%C3%A9n+kopje+koffie!

    Alle afleveringen van deze blog verschijnen vanaf 1 januari 2013 op http://www.sportvoedingsadvies.eu. Je kunt je ook via deze website abonneren op de gratis nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte blijft.

    met sportieve groet,

    Anneke Palsma

    BeantwoordenVerwijderen