donderdag 12 januari 2012

Wat veel verkoopt is niet altijd aan te raden


Nu het afslanken weer hoog op de agenda staat, worden naast de diverse diëten ook veel afslankmiddelen verkocht. Één product wat al jarenlang een succesvolle verkoop heeft is Herbalife. Naast de afslankproducten is inmiddels ook een nieuwe loot aan de Herbalife-boom toegevoegd, namelijk de sportproducten. Vooral nu de voornemens “Afslanken” en “Meer Sporten” weer hoog op de agenda staan worden er mogelijk goede zaken gedaan. Dus tijd voor een kritische beschouwing…

Geschiedenis
Herbalife werd in 1980 door Mark Hughes opgericht. Hij startte met de verkoop van afslankmiddelen, omdat hij de voedingsgewoonten wereldwijd wilde verbeteren. Naast het verkopen van eiwitshakes zette hij een organieke structuur op waarin de verkopers van zijn product er ook zelf aan konden verdienen. Het assortiment Herbalife-producten werd later uitgebreid met huidverzorgingsmiddelen en sinds enkele jaren zijn er supplementen voor sporters aan toegevoegd. De omzet van Herbalife neemt nog altijd toe en inmiddels worden de producten in ongeveer 79 landen verkocht.

Herbalife in het verleden in opspraak
De eerste versies van sommige afslankproducten van Herbalife bevatten efedrine. Dit stimulerend middel staat op de dopinglijst, maar werd vroeger in antiverkoudheidsmiddelen en ook in andere merken van eetlustremmers toegepast. Nadat uit onderzoek bleek dat efedrine schadelijke bijwerkingen heeft op hart- en bloedvaten is het gebruik van deze stof sinds 1 april 2004 verboden. Herbalife besloot echter al in 2002 om geen efedrine meer aan de producten toe te voegen.
Hoe is het nu met de kwaliteit van Herbalife afslankproducten?

Herbalife lijkt verdacht
In december 2011 schreef de voedingswetenschapper Martijn Katan in zijn column dat er meldingen zijn van mensen die een leverziekte hebben gekregen na het gebruik van Herbalife-producten. Hoewel niet duidelijk aangetoond wordt dat Herbalife de oorzaak is van de leverproblemen is het wel toevallig dat sommige gebruikers opknapten als ze met het gebruik van deze producten stopten. Wat bevatten deze producten en is de werkzaamheid aangetoond?

Werkt het om af te vallen?
Volgens de verschillende websites van Herbalife dragen de producten bij aan een betere gezondheid vanwege de samenstelling, maar er is slechts van een paar producten een analyse te vinden. Ook de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt of is te mager. Zo worden er op de Nederlandstalige site twee wetenschappelijke onderzoeken genoemd waarin de werkzaamheid “bewezen wordt”, maar omdat het hier om crashdiëten gaat is het resultaat zeer waarschijnlijk niet blijvend. De Vereniging tegen de Kwakzalverij gaf in 2008 al aan dat afslankproducten van Herbalife niet werken en dat er onjuiste informatie door de verkoper(s) wordt gegeven.
Hoe zit het dan met de lijn sportvoedingssupplementen van Herbalife?

Sporters en Herbalife
Tegenwoordig worden veel sporters benaderd door Herbalife en er zijn al meerdere gerenommeerde sportclubs en individuele sporters die gesponsord worden door Herbalife. Sporters in Nederland die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles worden regelmatig gewaarschuwd om geen supplementen te gebruiken die niet getest zijn volgens het Nederlands Zekerheidssysteem VoedingssupplementenTopsport (NZVT). Van de Herbalife-producten staat er geen enkele batch in het NZVT-lijst. Met andere woorden: er kan dus geen uitspraak worden gedaan of deze producten niet vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. 
En net als bij de afslankproducten ontbreken ook hier analyses en achtergrondgegevens op de websites. Daarom kan er ook geen uitspraak worden gedaan over het nut en de werkzaamheid van deze producten. Ervaring leert dat de analyses alleen te bemachtigen zijn door contact op te nemen met een verkooppunt.

Verkoop van Herbalife-producten
Herbalife-producten kunnen online en via lokale verkopers worden verkregen. Deze distributeurs hebben vaak geen voedingskundige achtergrond, maar hebben vanwege de piramidestructuur er alle belang bij om het product te verkopen. In België is door de consumentenorganisatie Test-aankoop een zeven-jaar durende juridische strijd gevoerd om deze praktijken aan banden te leggen. Dit had tot resultaat dat op 23 november 2011 een uitspraak is gedaan dat Herbalife met deze praktijken dient te stoppen op straffe van een dwangsom, maar Herbalife gaat hiertegen in beroep.

Conclusie
Voor mensen die af willen vallen zijn er betere alternatieven beschikbaar dan Herbalife. Zij kunnen hiervoor bijvoorbeeld te rade gaan bij een gewichtsconsulent en/of diëtist.
Voor sporters geldt dat het gebruik ervan afgeraden wordt, omdat er geen uitspraak gedaan kan worden over de werkzaamheid en er kan geen uitsluitsel worden gegeven over de kans op vervuiling met dopinggeduide stoffen. Topsporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles kunnen het beste een voedingsadvies inwinnen bij een sportdiëtist

21 opmerkingen:

  1. Hoi Anneke!

    Heel goed dat je die 'bedriegers'met al die afslankcocktails eens aanpakt en gedegen bespreekt. Wel bizar trouwens dat je niet te weten kan komen wat er nu werkelijk in al die shakes zit. Die leveraandoeningen zijn in ieder geval een slecht teken en zo zijn er nog wel meer jo-jo aandoeningen te melden denk ik, in ieder geval wordt de hele stofwisseling omlaag gewerkt! Beter BEP volgen - afslanken door een Beter Eet Patroon, lekker bewegen en je gedrag geleidelijk veranderen! HG Carisia Bosman

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel goed om dit eens onder de loep te nemen!

    Beter is BEP - afslanken door een Beter Eet Patroon

    Hartelijke groet,

    Carisia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het blijft wonderlijk dat mensen bij de wens tot afvallen de afhankelijkheid van een poedertje laten prevaleren boven gezond verstand. De feiten in dit blog spreken (weer) voor zichzelf. Elk weldenkend mens heeft hier genoeg aan.
    Focus je op eetgedrag, dat loont!
    Liesbeth van den Heuvel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Anneke, je bericht is een nuttige bijdrage aan de wetenschappelijke discussie over de diverse aspecten van nutraceutica bij gewichtsmanagement. Daar hoort zeker ook een kritische beschouwing bij van de marketingmodellen die voor het distribueren van gezondheidsproducten worden toepast. Een wetenschappelijke instelling vereist echter wel dat de beeld- en oordeelsvorming gebaseerd wordt op feitelijke gegevens en niet op geruchten, gebrekkige informatie of op misinformatie gebaseerde verdachtmakingen. De zaak waarom het gaat, de gezondheid van de medemens, is m.i. te serieus om kritiekloos vast te blijven houden aan heersende vooroordelen en dogma’s en elkaar daarin alleen maar te blijven bevestigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het probleem met Herbalife is dat ze geen analyses beschikbaar stellen op hun websites en dat deze alleen te verkrijgen zijn als er een bijeenkomst wordt bijgewoond van een distributeur. Dat maakt het voor het geven van een advies over het al dan niet gebruiken van deze supplementen door mensen die af willen vallen en voor sporters lastig, omdat dan niet duidelijk is wat je ze aan extra voedingsstoffen aanbiedt ter ondersteuning van het gewichtsbeheersingsprogramma en bij de sport.
    Het marketingmodel lokt uit tot een dwingende manier van verkopen, om als verkoper voordeel te hebben van het distribuëren van de supplementen. Dit kan leiden tot een onjuiste argumentatie om de belangstellende ervan te overtuigen om het supplement te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat BEP en focussen op eetgedrag de ideale manier is om lang gezonder te leven spreekt natuurlijk vanzelf. Als huisarts met 40 jaar ervaring met mensen weet ik echter dat de effectiviteit van GVO (gezondheidsvoorlichting en opvoeding), het alleen maar prediken van dogma’s weinig effectief is op de langere termijn. Het advies afslanken doe je door een beter eetpatroon is niet alleen een als het intrappen van een open deur. Qua realiteitszin en compassie met de medemensen staat het voor mij gelijk met het advies van de paus om aids alleen te bestrijden door monogaam te leven. Als je bijv. ziet dat ondanks de nu al bijna 20 jaar gevoerde publiekscampagnes om het meer en gevarieerder eten van groenten te stimuleren het RIVM constateert dat nog steeds 92% van de kinderen en 84% van de volwassenen wat dat betreft zelfs de lage Nederlandse norm niet haalt lijkt het mij legitiem om naast het stimuleren van blijvende individuele gedragsverandering serieus naar andere wegen te zoeken om de voedingsstoffen uit groenten en fruit - want daar gaat het om – voor consumptie beschikbaar te krijgen.
    Voor het gebruik van maaltijdvervangers geldt iets soortgelijke. Ik begrijp het standpunt van Anneke en onderschrijf het op sommige punten ook zeker. Ik vroeg mij alleen af waarom zij haar pijlen juist op Herbalife richt. Het moeilijk via websites kunnen achterhalen van productinformatie is bepaald geen uitzondering. IN het geval van Herbalife kunnen daarvoor overigens plausibele redenen zijn. Ik krijg de indruk dat het vooral de gebruikte marketingmethode die Herbalife toepast is die bij velen achterdocht en wrevel oproept. Een product zal verkocht moeten worden. En dat verkopers graag willen verkopen ligt in de aard van het beestje. Opdringerig of ander sociaal irritant gedrag hierbij is niet alleen storend maar slaat niet zelden terug op de waardering van een product op zichzelf. Dat kan met name het geval zijn bij NWM en andere vormen van directe verkoop. Dit betekent evenwel niet dat deze verkoopmethode fout is, laat staan illegaal. Met dat te suggereren demonstreert men slechts gebrek aan kennis van de materie. Voor een juiste beoordeling van producten is het nodig product en verkoopmethode goed van elkaar te scheiden. Voor het eerste dient men over degelijke voedings(genees)kundige kennis te beschikken. Het beoordelen van marketingmethoden vraagt om een ander soort deskundigheid. Laten we oppassen om niet met het badwater ook het kind weg te gooien en op zich goede producten in diskrediet te brengen op grond van vervelende ervaringen met verkopers ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het klopt dat de massamediale preventiecampagnes weinig tot geen effect hebben op langere termijn. Om een gezonde leefstijl meer gepromoot te krijgen is het van belang om interventies te bedenken die goed aansluiten bij de leefwereld van de doelgroepen. Hiervoor is het nodig om de doelgroep(en) goed te leren kennen en in kaart te brengen wat de barrières en overtuigingen zijn die hen verhinderen om een gezonde leefstijl na te streven, maar ook wat de sterke punten zijn die het vergemakkelijken om een gezond te leven. Vervolgens kunnen samen met sleutelfiguren binnen de doelgroep(en) oplossingen worden bedacht die door hen gemakkelijk uitvoerbaar zijn.
    Internvention Mapping is hiervoor een heel mooie methode waarbij de doelgroep(en) zelf betrokken worden bij alle fasen van de campagne vanaf de voorbereiding tot het uitzetten ervan. Zo’n wijk- of buurtgerichte aanpak zorgt ervoor dat mensen zich meer betrokken voelen voor (het resultaat van) de campagne. Echter deze campagnes zijn arbeidsintensief en nemen meer tijd in beslag dan een massamediale benadering, maar het is in meerdere studies aangetoond dat ze effectief zijn vooral wanneer continuïteit op langere termijn wordt geboden. Ik schreef hier ook al eens over in de blog: Levensverwachting laagopgeleiden kan worden verbeterd.
    Het klopt dat met het gebruik van maaltijdvervangers de kans groot is dat er geen wijziging in leefstijl optreedt.
    In deze column richt ik mij op Herbalife, omdat daarvan juist enkele berichten waren zoals de leverschade die gerapporteerd werd nadat er Herbalife-producten waren gebruikt en de gerechtelijke uitspraak die in België is gedaan naar aanleiding van de piramideverkoopstructuur. Ook voor andere voedingssupplementen waarbij met multi-levelmarketing wordt gewerkt geldt dat informatie over ingrediënten en samenstelling vaak niet te achterhalen is.
    Het is logisch dat een verkoper zijn product wil verhandelen en het enthousiasme voor een product is te begrijpen als hij of zij hier zelf goede resultaten mee heeft bereikt en dat geluk ook graag aan anderen gunt. Het elan om het product aan te bieden dient echter niet gepaard te gaan met een zendingsdrang die als irritant wordt ervaren, want daardoor kan bij mogelijke kopers een afkeer ontstaan van een product, voordat er voldoende informatie is om over het product te oordelen. Zo dient een verkoper ervoor te zorgen dat informatie over samenstelling, ingrediënten en gedegen wetenschappelijke onderbouwing over de werkzaamheid en toepassingsmogelijkheden van een product gemakkelijk ter beschikking aan de klant of aan de voedingskundige wordt verstrekt. Voedingskundigen en (sport)diëtisten kunnen alleen een goed gefundeerd persoonlijk advies geven over het gebruik van een product als ze beschikken over de voedingswaarde, de ingrediënten en de wetenschappelijke onderbouwing over de werkzaamheid van een supplement, want het adviseren van voeding(ssupplementen) is maatwerk. Bovendien geldt voor sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles dat het voor hen noodzakelijk is om een zo optimaal mogelijke zekerheid te hebben dat het product niet vervuild is met dopinggeduide stoffen. Wanneer deze gegevens ontbreken kan er geen uitspraak worden gedaan over het nut van het product en voor de sporter in hoeverre het veilig is om te gebruiken.
    Als er een gedragscode voor verkopers geldt en een mogelijkheid tot het indienen van klachten over het gedrag van verkopers zouden deze meer bekend gemaakt moeten worden, zodat consumenten en professionals beter op de hoogte zijn om zich adequaat te kunnen verweren tegen malafide praktijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Anneke,
    Graag wil ik even reageren op het gebruik van voedinssuplementen. Dat er veel troep op de markt is, mag duidelijk zijn. Maar als je Herbalife onder de loep wilt nemen is het ook belangrijk om het eerst goed te onderzoeken en met feiten te komen. Het verleden wat je aan haalt zijn aannames en geen feiten. Want als dat echt zo was geweest, had Herbalife echt niet meer bestaan. En ja het klopt dat Herbalife niet op de NVZT lijst staan, maar wel op de internationale lijst www.colognelist.com waar ook de ook de nl producten worden getest, maar Herbalife is een internationaal bedrijf wat in meer dan 75 landen opereert, dus pakken ze dit internationaal aan. En ik denk niet dat professionals in de sport als; Ajax, Vitesse, etc het risico willen lopen. Daarbij komt dat deze organisaties eerst goed research werk hebben gedaan voordat ze met Herbalife in zee zijn gegaan. En terrecht want men moet weten met wie ze in zee gaan.Daarnaast is er een heel scala aan wetenschappers internationaal die zich bezig houden met de ontwikkelingen op de markt en in de voeding, zodat Herbalife steeds voorop kan blijven lopen met een krachtig product. Ben het helemaal eens dat mensen meer moeten bewegen en bewust moeten eten. Hier werk ik ook aan als Herbalife distributeur. Herbalife is een mooi en goed product wat zijn werk doet als mensen doen wat ze wordt geadviseerd. Om je een beeld te geven zou ik zeggen ga eens kijken op : www.sportvoeding24.info of bel Herbalife Nederland op voor meer informatie. tel:030- 2480199
    Of kom naar de voorlichting over sport en voeding op 30 januari in Spijkenisse, waar je ook kritische vragen kunt stellen en open is voor iedereen die meer wil weten over Sport en Voeding. En tot slot is het ook nog mogelijk om een blik te werpen op een kritische reactie van Miriam van Reijen op : http://shesport.nl/artikel/621/herbalife-goes-sports.html
    Misschien kun je er iets mee. Succes met je werkzaamheden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je stelt dat de feiten waarover ik schrijf aannames zijn, maar in de negentiger jaren werkte ik zelf in de kliniek en heb zelf ook meerdere mensen gezien die aangaven dat ze hartklachten hadden en dat deze klachten verdwenen nadat ze met de Herbalife producten stopten. In de verwijzing in het artikel kun je ook zien dat Herbalife zelf toegegeven heeft dat een van hun producten toen efedrine bevatte. Dat was in die tijd niet ongewoon, omdat efedrine pas in 2004 werd verboden. Herbalife stopte in 2002 echter al met het toevoegen van efedrine in hun producten. Ik heb dat vermeld, omdat dat in het voordeel pleit van Herbalife. Je geeft aan dat Herbalife van de markt verdwenen zou zijn als het echt een fout product was, maar de ervaring leert dat dat voor foute producten niet het geval is. En ik denk dat je zelf ook wel voorbeelden weet te verzinnen van dergelijke middelen die heel erg fout zijn, maar toch blijven bestaan.
      Je geeft aan dat de Kölner Liste internationaal is, maar dat geldt ook voor het NZVT en voor de lijst van HFL (van UKSport). In de toelichting op de Kölner Liste is te lezen dat de producten ten minste een keer getest worden op de aanwezigheid van anabolern en prohormonen. En niet elke batch wordt geanalyseerd. Zie ook: http://www.sport.koelnerliste.com/index.php?option=com_content&task=view&id=382&Itemid=74&lang=de
      Het is bekend dat er een aantal grote clubs zijn die door Herbalife worden gesponsord. De club is natuurlijk vrij in het kiezen van zijn sponsoren. Echter uit onderzoek naar de protocollen die gebruikt worden voor het testen van batches van voedingssupplementen blijkt dat de procedure die voor het NZVT gehanteerd wordt, nog altijd het meest sluitend is, maar ook het NZVT geeft geen 100% garantie af.
      Je schrijft dat er een grote groep wetenschappers aan de Herbalife producten werken. Waarom zijn er dan geen verwijzingen naar wetenschappelijke publicaties op de Herbalife website opgenomen, of een verwijzing naar publicaties waaruit blijkt dat er wetenschappelijke bewijsvoering is voor de Herbalife-producten? Je verwijst verder naar een kritische beschouwing van een sporter die goede ervaringen heeft met de producten. Ook op je site staan enkele getuigenissen van gebruikers van de herbalife-producten vermeld, maar ik mis harde parameters in de verhalen waarom Herbalife beter zou zijn dan andere producten. En bovendien betreft het hier een beperkt aantal voorbeelden. Voor hoeveel mensen gaat dit verhaal op? En zijn er ook mensen bij wie het minder goed werkt? En waarom dan? Allemaal vragen die niet beantwoord worden op jullie sites. Ik snap dat jij als Herbalife-distributeur je producten graag aan de man (m/v) wilt brengen. Elke verkoper roept dat zijn/haar product goed is, maar waarom is het dan beter dan alle andere?
      Verder geef je op je website niet aan welke opleidingen jij gevolgd hebt om gekwalificeerd te zijn voor het geven van voedingsadviezen. Bovendien zeg ik niet dat Herbalife per definitie slecht is, maar dat ze onvoldoende openheid geven naar (sport)voedingskundigen en (sport)diëtisten. Voor ons is het ondoenlijk om voor elk merk bijeenkomsten te bezoeken om te weten te komen wat een product bevat en wat het voordeel is voor gebruikers. Als distributeur doe je er goed aan om dan door te verwijzen naar de echte wetenschappelijke informatie over de producten of door de fabrikant te stimuleren om volledige informatie te geven op de website over de ingrediënten en de voedingswaarden van de Herbalife-producten in plaats van naar een promotiebijeenkomst voor het productenlijn van Herbalife.

      Verwijderen
  9. Tja zo´n reactie vraagt om een reactie. Hoe Herbalife werkt geef jij al heel mooi aan. Het efedrine verhaal. Herbalife wil alles zo goed mogelijk doen. En als onderzoeken dan uitweiden dat dingen niet kunnen dan zijn zij de eerste die dit toepassen door het te verwijderen uit de producten. Dat waren de jaren 90. En Herbalife gaat met z´n tijd mee en heeft nu dus een wetenschappelijk team, zodat ze dit soort dingen voor kan zijn. Zij doen verschillende onderzoeken en dat is allemaal te lezen op de algemene site op Herbalife. www.herbalife.nl . Het hele team, de onderzoeken , de laboratoriums etc, staan er allemaal op.
    Wat het werken met sportvoedingsdeskundige betreft, ik werk samen met sportvoedingsdeskundige van sportteams . Dat kan prima als men er voor open staat en we samen het team beter / sterker maken. Dat doen verschillende collega’s van me. En in 2000 was ik bij mijn eerste congres van NOC*NSF over voeding en doping waar ik denk ik 5 sportdiëtisten waren. En 4 jaar later was de zaal overvol want toen waren er meer dan 300. Men begreep dat voeding een grote rol speelt in sport. Dat zijn mooie ontwikkelingen.
    Ik volg de ontwikkelingen van NOC*NSF op de voet. Ben ook erg blij dat Kamile Maas hier nu ook zit. En in zijn laatste verslag van de internationale ontwikkelingen bleek weer dat Herbalife precies op de juiste weg zit. Een voorbeeld onze sportdrank voor tijdens het sporten heeft de juiste verhouding van koolhydraten en eiwitten (7:1) . En de hele discussie omtrent wel / niet eiwitten in de sportdrank zal nog wel even doorgaan, maar uit de wetenschap blijkt dat dit juist positief werkt.
    Herbalife werkt dan ook samen met John Heiss, http://www.youtube.com/watch?v=0giu8mtF41I
    Hij is wetenschapper en (top)sporter MTB.

    Dat niet alle vragen op internet worden beantwoord, is heel logisch. Want ik werk met een intake. Wil eerst weten wie ik voor me heb , wat ook op mijn site staat, of hij/zij serieus is en echt iets wil veranderen aan de voeding .
    Mensen die denken ik neem die producten en dan komt het allemaal goed, is geen optie. Maar dat is met geen enkel product. Nogmaals ik ben groot voorstander dat mensen meer en goed moeten gaan bewegen en daar de juiste voeding voor innemen. En Herbalife is daar een goede aanvulling.
    En Jacco Verhaeren is toch niet de minste coach, die ook echt veel research heeft gedaan voordat hij iets met Herbalife wilde doen. Maar ja soms zijn er mensen die ondanks alle positieve ontwikkelingen toch iets negatiefs kunnen vinden en dan daar de nadruk op leggen. Ik ben een distributeur, die erg kritisch is en ook andere ontwikkelingen volgt. Ook bijv alle ziektes in relatie tot vlees, of verarming van de bodem, snelle groei, verarming van groenten en fruit en dus ziet dat we niet meer kunnen zonder aanvulling van voedingssupplementen. Heel simpel omdat ik regelmatig mensen tegen kom die gezond eten en toch zich beter, fitter en vitaler voelen als ze aanvullingen krijgen. En als ik die mensen kan helpen dan ben ik ook heel blij dat is waar het omgaat en dat doe ik al 15 jaar met veel succes en plezier.
    Wil je meer weten, of heb je vragen dan hoor ik het graag. ipeperkamp@gmail.com
    Succes met je werkzaamheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Op de website www.Herbalife.nl staan nog steeds geen wetenschappelijke artikelen en geen links naar bronartikelen in pubmed. Even voor jouw informatie: Dat is een wetenschappelijke databank van peer reviewed artikelen. Wel staan er korte onderzoeksverslagen genoemd, waarbij niet nagegaan kan worden of deze wel volgens de regelen der kunst zijn uitgevoerd. Er staat slechts een laboratorium genoemd, nu hoeft dit geen belemmering te zijn, maar toch…
    Verder geef je dus aan dat je de adviezen geeft in samenwerking met een sportvoedingsdeskundigen van sportteams, maar welke kwalificaties hebben deze mensen? Je beschrijft een congres over voeding, doping en sport dat in 2000 bij NOC*NSF gehouden zou zijn en dat er toen slechts 5 sportdiëtisten aanwezig waren. Dat is te verklaren. De Vereniging Sportdiëtetiek bestaat pas sinds 2004 bestaat. En vanaf die tijd weten we elkaar als sportdiëtisten veel sneller te vinden. Wij begrepen al veel eerder dat voeding een belangrijke rol speelt, ook voor sporters. Zelf ben ik namelijk al vanaf begin jaren tachtig actief met het geven van sportvoedingskundige begeleiding. Het is dus nogal tendentieus om te suggestie te wekken dat “men pas in 2005 de rol van voeding onderkende”. Bovendien vraag ik me af waar je het getal van 300 sportdiëtisten in 2005 vandaan haalt, want de VSN telde toen en zelfs nu nog niet eens zoveel leden!
    Bovendien vraag ik me af waar je de verhouding koolhydraten: eiwit 7:1 vandaan haalt. Heb je hier een bronartikel van of een link op internet? Ik ben het met je eens dat het laatste woord over de combi van eiwit en koolhydraten nog niet geschreven is. Er is meer onderzoek nodig.
    Het is een terechte opmerking dat aanvullingen op de voeding niet eerder gegeven dienen te worden dan echt noodzakelijk is. Het is heel goed dat je alle ontwikkelingen volgt, maar zorg wel dat je je door betrouwbare instanties laat informeren en niet door allerlei “Dwaallichten”. Gezien je bewering over verarming van de bodem, wil ik je toch ook graag verwijzen naar een eerdere aflevering van mijn blog in november: Gerucht met een luchtje. Deze kun je vinden in het archief van deze blog. Voor de blogs doe ik zelf uitgebreid literatuuronderzoek om zo actueel mogelijke informatie te geven en ik beschik ook over een redelijke kennis van verschillende dossiers, waardoor ik sommige informatie gemakkelijk en snel kan vinden.
    Ik loop namelijk pas ruim 30 jaar op fulltime-basis mee in verschillende takken van de voedingswereld en ik volg de ontwikkelingen op de voet vanaf midden jaren zeventig en heb daardoor al heel wat voorbij zien komen., maar ben nog altijd even leergierig en nieuwsgierig als toe in met de opleiding Voeding en Diëtetiek begon.
    Ik wens jou ook veel succes en wijsheid in je werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben het in principe met Anneke eens dat professionals alleen een bepaald gezondheidsproduct kunnen adviseren waarvan de samenstelling bekend en de klinische effectiviteit wetenschappelijk onderbouwd is. Dit ligt echter veel gecompliceerder dan vaak, niet alleen door voedingsdeskundigen maar ook door consumenten en politici, gemakshalve wordt aangenomen.
    In de eerste plaats is voedingswetenschap geen exacte wetenschap zoals wis- en natuurkunde. (En zelfs daarin kan een als absoluut vaststaand aanvaarde theorie minder vaststaand blijken te zijn, zoals bijv. recent onderzoek met de deeltjesversneller de relativiteitstheorie van Einstein wel eens op losse schroeven zou kunnen zetten.) Evidence Based Nutrition is mede daarom wat anders dan Evidence Based Medicine.
    Het wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op het meten van gezondheidseffecten van voedingsproducten wordt ernstig belemmerd doordat de twee kernbegrippen, voedsel en gezondheid, nog onvoldoende nauwkeurig te meten zijn. Het jarenlang als vaststaand aangenomen standpunt dat wij exact weten welke voedingsstoffen de mens nodig heeft om een leven lang gezond te zijn en te blijven is met de ontdekking van de tienduizenden fytonutriënten en hun mogelijke betekenis voor een optimale werking van de menselijke fysiologie niet langer houdbaar. En wat ‘gezondheid’ betreft moet de wetenschap zich nog behelpen met de vage definitie ‘een toestand van geestelijk, lichamelijk en maatschappelijk welbevinden’ waaraan inmiddels vanuit de systeembiologie de nog evenmin goed meetbare omschrijving ‘het vermogen tot adaptatie’ is toegevoegd. De gebrekkige definiëring van gezond voedsel en gezondheid is ook de kern van de aanzwellende kritiek op de manier waarop de European Food Safety Authority (EFSA) momenteel de Nutrion & Health Claim Regulation met betrekking tot gezondheidsclaims van gezondheidsproducten nog meent te kunnen beoordelen.
    Een ander, meer praktisch punt is dat er voor het op de markt brengen van gezondheidsproducten wetenschappelijke onderbouwing geen vereiste is. Voor producenten van dergelijke producten is dat niet echt een stimulans om kostbaar wetenschappelijk onderzoek met hun producten te laten doen. En gelet op het feit dat EFSA op grond van bovengenoemde gedateerde beoordelingsmethodiek inmiddels bijna alle gezondheidsclaims voor voedingsproducten heeft afgewezen zal de producenten die wel serieus werk maken van wetenschappelijke onderbouwing niet bepaald stimuleren om dergelijk onderzoek nog te financieren.
    Een al langer bestaand bezwaar is dat voedingsproducten lastig te patenteren zijn, wat betekent dat positieve uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek ook door concurrenten gebruikt kunnen worden.
    Dan het aspect gebrekkige informatie over de samenstelling. Producenten zijn wettelijk verplicht om deze te vermelden op het etiket van de verpakking. Dat professionals meer informatie over de samenstelling niet van verkopers kunnen krijgen die volgens MLM of een daarvan afgeleide marketingmodel werken is min of meer inherent aan dit systeem. Hierin zijn verkopers immers niet in dienst van de producent zoals artsenbezoekers bij een farmaceutisch bedrijf. Wat een goed MLM-bedrijf wil voorkomen is dat hun onafhankelijke distributeurs zonder voldoende kennis van zaken op grond van gedetailleerde productinformatie uitspraken over de werking van het product doen. Voor extra aanvullende informatie moeten professionals zich tot de producent kunnen wenden.
    NB. het gebruik van wetenschappelijke literatuur bij het aanprijzen van gezondheidsproducten aan leken is voor leken-distributeurs so wie so wettelijke niet toegestaan!
    Voor klachten over sociaal ongepast gedrag kan met zich wenden tot de Direct Selling Association (DNA) die waakt over correcte uitvoering van alle vormen van directe verkoop. Storende overtredingen van de NHCR, resp. de Warenwet, kunnen gemeld worden bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las afgelopen week net een bericht dat TNO bezig is aan een onderzoek om een wereldwijde standaard te ontwerpen voor het onderbouwen van gezondheidseffecten van voeding. Zie ook: http://www.voedingnu.nl/tno-werkt-aan-wereldwijde-standaard-onderbouwing.166628.lynkx en er is nog meer informatie te vinden op http://www.voedingnu.nl/tno-werkt-aan-wereldwijde-standaard-onderbouwing.166628.lynkx.
      Er zal nog heel veel water door de Oude Maas vloeien eer zo'n stnadaard gerealiseerd is en wellicht zal deze altijd weer opnieuw aangescherpt moeten worden, maar het helpt natuurlijk wel om de discussie over claims helder te krijgen.

      Verwijderen
    2. TNO Health heeft al expertise opgebouwd bij het adviseren van producenten van gezondheidsproducten die hiervoor goedkeuring van EFSA zouden willen hebben voor een gezondsheidsclaim. Dat TNO nu een internationale standaard voor het onderbouwen van dergelijke claims gaat ontwikkelen kan niet los gezien worden van de fundamentele kritiek van deze grootste Nederlandse onderzoeksinstelling op het rigide toetsingsbeleid van EFSA.

      Verwijderen
  12. P.S. De verdachtmaking dat Herbalife producten leverbeschadiging zouden kunnen geven is inmiddels weerlegd. De publicatie waarin dit werd gesuggereerd voldeed niet aan de eisen van zorgvuldigheid die aan een goede wetenschappelijke publicatie worden gesteld.

    World J Hepatol. 2011 Oct 27;3(10):275-7. Revisiting acute liver injury associated with herbalife products.
    Appelhans K, Smith C, Bejar E, Henig YS.
    Department of Product Compliance and Safety, Herbalife International of America Inc., Torrance, CA 90502, United States.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor deze aanvulling. Ik heb dat artikel net bekeken, maar hier worden slechts 3 gevallen weerlegd, terwijl er meer meldingen zijn. Een belangrijke aanvulling is wel dat hier ook gewezen wordt op de mogelijke interactie tussen ingrediënten van medicijnen en voedingsstoffen. Dat is een terrein waarop we zeker nog veel kennis moeten vergaren.
      Toch blijft het raadzaam om eerst te kijken of er geen contra-indicaties zijn als mensen er toch voor kiezen om met behulp van maaltijd-vervangers en allerlei supplementen af te slanken.
      Verder is het nodig dat consumenten meer bewust gemaakt worden dat er veel kaf onder het koren van de afslankmiddelen is. Zo werd door RIVM in 2009 aangetoond dat veel illegale afslankmiddelen verontreinigd zijn met niet toegestane geneesmiddelen, stimulantia en ander stoffen die ernstige gezondheidsschade kunnen veroorzaken, zie: http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=rivmp:13927&type=org&disposition=inline.
      Uiteraard blijft het de voorkeur hebben om af te vallen door verandering in leefstijl, omdat dit minder schade geeft en de kans groter is op een duurzaam resultaat.

      Verwijderen
    2. Welke meldingen zijn dat precies? Let wel, ik ben persoonlijk geen HL-adept. Maar ben wel van mening dat ook dit soort, voor het imago van een bepaald product schadelijke, mededelingen feitelijk onderbouwd moet worden. Ook op blogs.
      Het letten op mogelijke contra-indicaties geldt voor iedere voedingsinterventie, niet alleen bij het adviseren van HL.
      Dat er ook kaf onder het koren kan zijn geldt in principe voor alle soorten producten, ook voor auto's, cosmetica en broodjes gezond. Het suggereren dat je met name bij maaltijdvervangers van HL hierop moet letten lijkt me zonder man en paard te noemen niet helemaal correct. Laten we vooral zindelijk blijven discussiëren over pro's en contra's van maaltijdvervangers, n de Ernaehrungs Medizin "Formular Dieten" genoemd.
      Als het RIVM aantoont dat er illegale geneesmiddelen in een bepaald voedingsproduct zitten dient zij dit te melden bij de VWA die het betreffende product dan van de markt kan laten nemen. Dat het RIVM hiermee kennelijk de publiciteit heeft gezocht (beïnvloeding van consumenten!) zegt volgens mij iets over een wetenschappelijke vooringenomenheid van de deskundigen van dit instituut tegen elke vorm van maaltijdsuppletie of -vervanging.

      Verwijderen
    3. Omwille van de helderheid van deze discussie zou ik Ingrid willen vragen wat zij precies bedoelt met "En soms gaat dat zelfs tegen allerlei wetenschappelijke onderzoeken."

      Verwijderen
    4. De meldingen over Herbalife zijn terug te vinden in de link die naar de column van Martijn Katan leidt.
      In het rapport van RIVM over de illegale afslankmiddelen is vermeld dat de geanalyseerde middelen via de Voedsel en Waren Autoriteit en de Inspectie voor Gezondheidszorg zijn aangeleverd.
      Het probleem met voedingssupplementen is dat er in het algemeen op mondiaal niveau te weinig controle is. Dat maakt het voor de consument moeilijk. Daarom is het raadzaam om altijd te rade te gaan bij een professional om na te gaan of het gebruik van een supplement nodig is en dan vervolgens samen met de deskundige uit te zoeken welke soort en welk merk aan te raden is.

      Verwijderen
  13. Ik weet wat pubmed is. De info van Herbalife gaat door in de amerikaanse site waar het aangegeven staat.En de samenwerking is met sportdietisten. en ja het aantal van 300 was het totaal, waaronder vele sportdietisten. En ik wil niet aangeven dat zij niet eerder het probleem onderkenden. Maar dit is wat ik bedoel.Als je negatief wil lezen dan lees je dat. Het eiwitten verhaal staat op www.ultraplatform.nl
    En ik ben overtuigd dat je gedreven bent. Maar we hebben verschillende ideeen. Dat is niet erg, dat is goed. Ik doe het misschien wat simpeler. Maar nogmaals het gaat erom dat mensen er verder mee komen in hun Wel-zijn. En soms gaat dat zelfs tegen allerlei wetenschappelijke onderzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is juist goed om over de verschillend standpunten te discussiëren, omdat we daar allemaal beter van kunnen worden. Vandaar dat ik veel doorvraag. Ik heb niet de bedoeling om dingen negatief te lezen. Het is duidelijk dat we allebei dezelfde belangen hebben voor de mensen die onze hulp inroepen en daarom is het belangrijk om open te staan voor andere inzichten en elkaar voortdurend te scherpen, omdat we daar met elkaar beter van worden. Ik vraag veel door, omdat ik graag het naadje van de kous wil weten. Misschien krijg jij daardoor het gevoel dat je daardoor het vuur aan de schenen wordt gelegd, maar het gaat antuurlijk altijd over inhoud van het verhaal en nooit over de persoon.
      Trouwens de link die je nu aanlevert, bevat zeer interessante informatie. Dus dank voor deze aanrader! Ik ga daar zeker nog even wat dieper induiken.
      Veel succes (en plezier0 in je werk, want passie geeft energie.

      Verwijderen