donderdag 29 maart 2012

Voedingsmiddelen en supplementen zijn complexer dan medicijnen


Op 21 april 2012 wordt er in het Europees Parlement een wetsvoorstel besproken om de consument te beschermen tegen misleidende claims op voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Maar voor de beoordeling van deze claims worden regels gehanteerd die zo streng zijn dat ook zinvolle informatie op de etiketten van voedingsmiddelen verdwijnt. Zo worden beweringen als “Calcium is goed voor de botten” op een pak melk niet meer toegestaan, omdat deze claim suggereert dat melk voor iedereen nodig is voor een gezond skelet. Tijd voor een revisie van de regels? Wat ging er vooraf voordat dit wetsvoorstel tot stand kwam?

Verschil voedingskundige en gezondheidsclaims
In 2006 is door de Europese Unie een wet tot harmonisatie van de claims op voedingsmiddelen aangenomen, omdat ieder land zijn eigen interpretatie had van gezondheids- en voedingsclaims. Een gezondheidsclaim duidt op een voordeel voor de gezondheid, zoals “goed voor hart en bloedvaten” of “verhoogt de weerstand”. Een voedingskundige claim heeft betrekking op een enkele voedingsstof in het product of het totale product zelf, zoals “bevat veel vezel” of “laag vetgehalte”. Voordat voedingsmiddelen een claim mogen voeren, dienen ze een wetenschappelijke onderbouwing hiervan te kunnen overleggen. En daar zitten voor de gezondheidsclaims nogal wat haken en ogen aan…

Voedingsclaims: ingewikkeld om te beoordelen
Voor een gezondheidsclaim moeten onderzoeksrapporten worden overlegd waarin een robuust bewijs wordt geleverd voor de invloed van een voedingsmiddel of een specifieke voedingsstof op een gezondheidsparameter, bijvoorbeeld de bloeddruk. Voor voedingsmiddelen en voedingsstoffen is dat moeilijk, omdat voedingsmiddelen uit meerdere voedingsstoffen bestaan en voedingsstoffen dus nooit geïsoleerd gebruikt worden. De effecten van voedingsmiddelen en voedingsstoffen worden vrijwel nooit aangetoond als een oorzaak-gevolg-relatie, maar vaak in epidemiologische studies gevonden als een samenhang tussen twee factoren. En dus zijn de aangetoonde voedingsinvloeden op gezondheid klein. En dat vindt de Europese Voedsel en Waren Autoriteit (EFSA) onvoldoende.

Veel claims, weinig goedgekeurd
Oorspronkelijk zijn ruim 4600 gezondheidsclaims ingediend, maar door het samenvoegen van gelijkwaardige claims bleven er uiteindelijk ruim 2700 over.  Hiervan zijn er uiteindelijk 222 (8,2%) goedgekeurd. De regels die gehanteerd worden voor het beoordelen van de gezondheidsclaims zijn namelijk gebaseerd op de beoordelingscriteria die voor medicijnen worden gebruikt. En dat leidt soms tot opmerkelijke conclusies.

Groente en fruit: wel of niet gezond?
Zo wees de EFSA de gezondheidsclaims af dat groente en fruit en het mediterrane dieet goed zijn voor hart en bloedvaten, gewichtsbeheersing en handhaving van een normale bloedglucosewaarde, omdat de groep “groente en fruit” veel producten omvat. Er is namelijk geen specifieke stof geïdentificeerd waaraan de gezondheidseffecten kunnen worden toegeschreven. De consument zou dit verhaal uit kunnen leggen als “Groente en fruit hebben geen invloed op de gezondheid van hart en bloedvaten, gewichtsbeheersing en de handhaving van een normale bloedglucosewaarde”.

Werkwijze van EFSA leidt tot kritiek
Een gezonde voeding wordt omschreven als een “voeding die voldoende bevat van alle voedingsstoffen in een juiste onderlinge verhouding”. Daarnaast zijn onder andere erfelijke factoren van belang bij de samenstelling van “een gezonde voeding op het individuele niveau”.
Zo kan ruim 70% van de wereldbevolking geen melk verdragen, omdat ze de lactose (melksuiker) niet kan afbreken. Het voert echter te ver om melk niet meer als een onderdeel van een gezonde voeding te zien.
Deze bevindingen leidden tot kritiek op de werkwijze van EFSA. Ben van Ommen, voedingsonderzoeker bij TNO, vindt dat de beoordeling van gezondheidseffecten van voeding niet gelijk gesteld kan worden aan die van medicijnen.

Claimsverordening schiet doel voorbij
Voeding moet als een geheel worden gezien en daarbij moet rekening worden gehouden met individuele verschillen. Tijdens een congres van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) dat op 26 maart plaatsvond, deelde Yvonne Huigen (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) mee dat de NVWA overweegt om niet actief te controleren op de naleving van de generieke gezondheidsclaims.
De uitvoering van de Claimsverordening leidt er nu toe dat de consument niet meer wordt geïnformeerd over het gezondheidsvoordeel van bepaalde voedingsmiddelen. Onduidelijkheid is dus troef.

Tegenactie
De stichting Supplement maakt zich hier zorgen over en wil dat de beoordeling van de gezondheidsclaims voor voeding aangepast wordt.
Daarom is deze instantie een petitie gestart om aan de gevolgen van deze wet goed te heroverwegen en te vragen om een beoordeling van gezondheidseffecten die past bij voeding. Als u het hier mee eens bent kunt u hier de petitie mee ondertekenen. 

donderdag 22 maart 2012

Een nieuwe lente, een oud geluid...


Op 20 maart om 6.14 is de astronomische lente begonnen. Een lente die van start gaat met een vernieuwd, maar oud geluid. Op 22 maart verschijnt er een nieuwe ster aan het modebladenfirmament: de Nederlandse editie van Vogue. Het is een mooie glossy uitvoering, maar de modellen lijken als vanouds magerder dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. Echt? Of gefotoshopt? Wat is hun invloed op het ontstaan van eetproblemen?

Magere modellen en eetstoornissen
In de richtlijn voor de behandeling van eetstoornissen wordt opgemerkt: “De ervaren druk om slank te zijn is vooral een risicofactor bij meisjes en vrouwen die weinig zelfvertrouwen hebben en een negatieve lichaamsbeleving. Bij hen draagt het slankheidsideaal in de media bij tot grotere onvrede over hun figuur en hun lichaam, een negatieve stemming en de keus om te gaan lijnen.”
Echter ook mannen kunnen een eetstoornis ontwikkelen, maar bij vrouwen komt het tien keer vaker voor. De druk op het uiterlijk lijkt toe te nemen. Een Britse sociologe stelt dat vrouwen hun uiterlijk moeten inzetten voor hun carrière, zo staat in de digitale uitgave van Intermediair van 30 september 2011 te lezen: Een slimme meid gooit 
haar benen in de strijd. Dit is echter niet nieuw.

Vrouwen: beperkt houdbaar?
Op 8 maart 2007 leidde de uitzending van “Beperkt houdbaar” van Sunny Bergman tot veel reacties. In deze documentaire wordt door de schoonheidsindustrie (in de verenigde Staten) een onrealistisch ideaalbeeld van de vrouw neergezet. Ook de media dragen bij aan een niet haalbaar slankheidsideaal van maatje nul en een eeuwige jeugd door schoonheidsfoutjes op foto’s weg te poetsen, zodat er alleen vrouwen met een jong uiterlijk en effen huid worden getoond. Het doorgeschoten slankheidsideaal wordt op internet aangeboden via pro-anasites waarop tips om mager te blijven kunnen worden uitgewisseld. Tijd voor tegenacties.   

Actie tegen deze cultus
Scarlet Hemkes heeft zelf anorexia nervosa gehad en startte een petitie om de pro-anasites in Nederland te verbieden. Dat leidde ertoe dat op 26 mei 2009 de website www.proud2beme.nl werd geopend waar informatie over eetstoornissen, gezond eetgedrag en een juist gewicht wordt gegeven. Op deze website wordt ook de discussie over de schadelijke bijwerkingen van het fotoshoppen aangemoedigd.
Maar de media zouden ook nog een stapje harder kunnen lopen om het schoonheidsideaal bij te stellen en het lijkt erop dat overheden de modewereld willen bewegen tot het promoten van een gezonder ideaalbeeld.

Overheid pusht modewereld
In Israël is op 19 maart een wet goedgekeurd waarin staat dat modellen die een BMI onder 18,5 hebben, niet meer ingezet mogen worden voor advertenties en op de catwalk. Ook in het Verenigd Koninkrijk is begin deze maand het idee geopperd dat de overheid hier regulerend op zou moeten treden. Klinisch psycholoog Eric van Furth van het Centrum Eetstoornissen Ursula in Wassenaar juicht het initiatief van Israël toe, want ook in Nederland kan nog een verbeterslag worden gemaakt.

Nederlandse modellen ontslagen wegens overgewicht
Op 1 februari werd Rosaline Kikstra, winnares van Benelux’ Next Top Model in 2009, door het modellenbureau Elite van de site afgehaald, omdat ze ‘oversized’ zou zijn. Ananda Marchildon won in 2008 het programma Hollands Next Topmodel, maar ook zij meldde op 6 maart dat ze stopt met haar modellenwerk. Ze geeft hierbij als motivatie dat ze zichzelf geen eetprobleem wil laten aanpraten. Ze werd eerder bij het modellenbureau Elite ontslagen, omdat haar achterwerk te dik zou zijn.
In het verhaal over beide modellen staan te weinig gegevens om een conclusie te trekken of zij een gezond gewicht hebben, maar het is niet chique van Elite om Kikstra te betitelen als ‘oversized’ en Marchildon heeft gelijk dat ze het risico op een eetstoornis wil vermijden.

Moraal van het verhaal
De natuur ontwaakt en de lente lokt mensen naar buiten. 
De warmere temperaturen komen eraan... De modebladen kunnen beter de creativiteit van hun lezeressen prikkelen door tips te geven over een gezonde leefstijl.  
Tijd voor een nieuwe lente met een nieuw geluid: ga voor een gezonde, lekkere maaltijden en beleef plezier door buiten te fietsen, wandelen of andere buiten-activiteiten, dus: Kom mee naar buiten allemaal...

woensdag 14 maart 2012

Alles over sport en voeding


Vorige week bracht het Voedingscentrum het boekje “Alles over sport en voeding” uit. Het boekje kost € 7,95 en heeft 81 pagina’s. Hoewel het boekje goede informatie geeft over de basisvoeding, zijn er toch wat kanttekeningen te plaatsen bij de adviezen voor sporters. Er wordt betoogd dat een sporter zich gewoon op een normaal en gezond voedingspatroon moet focussen, want dat is voldoende. Sporters hoeven geen speciaal dieet te volgen, ze hebben geen extra vitamines nodig, de eiwitshakes en de speciale sportdrankjes worden ook afgeraden. Al lezend wordt duidelijk dat het boekje goede adviezen geeft voor personen die slechts enkele keren per week een uurtje sporten, maar voor de sporter die vaker dan drie keer per week zijn sporttenue aantrekt is het advies toch wat te mager.

Een goede basisvoeding
Het voedingscentrum geeft aan dat een goede basisvoeding voldoende is om te gaan sporten en legt aan de hand van de Schijf van vijf uit hoe een gezonde voeding samengesteld kan worden. Bij ieder vak wordt aangegeven welke voedingsmiddelen er in staan en welke voedingsstoffen er geleverd worden en wat de functie is voor sporters. Zo wordt bij het vak zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers aangegeven dat sporters wat meer eiwit nodig hebben, maar dat de gewone voeding meestal al voldoende levert. Het is verstandig om vette producten vlak voor een sportprestatie te mijden. Vervolgens wordt er kort ingegaan op het advies voor vocht waarbij de verschillende soorten sportdranken wel worden benoemd, maar in het algemeen worden afgeraden.

Adviezen voornamelijk gericht op mensen die af en toe een uurtje sporten
Het Voedingscentrum geeft aan dat sport-specifieke voeding, zoals sportdranken, sportvoedingssupplementen, vitamines en mineralen niet nodig zijn voor sporters. In deze adviezen wordt uitgegaan van mensen die af en toe eens een uurtje sporten. Verder wordt beweerd dat sportvoedingssupplementen niet werken, met uitzondering van creatine voor krachtsporters.
Het klopt dat voedingssupplementen voor mensen die af en toe een uurtje per week sporten geen meerwaarde hebben. Personen die vaker dan drie keer per week sporten kunnen echter wel baat hebben bij gerichte suppletie. Hierbij is het echter wel aan te raden dat de basisvoeding in orde is.

Voedingsadviezen voor sporters die regelmatig en vaak trainen
Voor duursporters wordt aangeraden om 1,2 tot 1,6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht te gebruiken. Krachtsporters doe er goed aan om 1,5 tot 2 g eiwit per kg lichaamsgewicht te gebruiken. Voor menig duursporter geldt dat hij/zij deze behoefte al haalt, zoals uit de gegevens van de laatste Voedselconsumptiepeiling blijkt, maar het is altijd aan te raden om je voeding te laten beoordelen door een sportdiëtist. Kracht en duursporters doen er goed aan om de inname van de voeding(sstoffen) goed aan te passen rondom de trainingen en wedstrijden om een zo groot mogelijk voordeel te hebben van met name de extra eiwitten en koolhydraten voor spieropbouw en herstel van de brandstofvoorraden in de spieren.

Zijn sportsupplementen (on)zinnig?
Voor de recreant die af en toe eens een uurtje sport heeft een aanvulling met sport-specifieke voeding geen zin. Voor de sporter die meer dan drie keer per week intensief met zijn/haar sport bezig is, kan gebruik van supplementen zinvol zijn. Welke supplementen is sterk afhankelijk van de basisvoeding, de gezondheidstoestand, het type sport dat bedreven wordt, de fase van de trainingsopbouw en/of wedstrijdvoorbereiding, etc. Voor een persoonlijk advies is het raadzaam om de voeding te laten analyseren door een sportdiëtist. Hoewel er veel supplementen op de markt zijn, is slechts van een beperkt aantal soorten aangetoond dat ze een positief effect hebben op de sportprestatie. Deze supplementen worden genoemd in een factsheet die door de commissie NOC*NSF Team Voeding is ontwikkeld.
Topsporters dienen echter ook rekening te houden dat zij voedingssupplementen gebruiken die voldoen aan de normen van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport om de kans op een onbedoelde dopingovertreding door gebruik van vervuilde voedingssupplementen zo klein mogelijk te houden.

Angst en winstoogmerk kunnen slechte raadgevers zijn
Veel sporters die de sportschool bezoeken willen graag gewicht verliezen en een strakker lijf hebben. Er zijn talloze producten op de markt die gewichtsverlies beloven, maar ze leiden alleen tot een lichtere portemonnee. Daarnaast zijn er “adviseurs” die supplementen aanraden omdat onze voeding onvolwaardig zou zijn als gevolg van verarmde grond. Het betreft hier verkopers die inspelen  op een onterechte angst, zoals ook beschreven is in “Gerucht met een luchtje”.
Ook multi levelmarketeers hebben een behoorlijk marktaandeel en proberen  mensen te werven om hun producten te verkopen.
In het algemeen geldt dat er ook binnen de supplementenbranche veel kaf onder het koren is. En om het gemakkelijker en minder doorzichtig te maken kunnen supplementen ook via internet worden besteld.

Bestellen via Internet Russische Roulette
Uit onderzoek naar illegale afslankmiddelen is gebleken dat hier veel vervuilde supplementen op de markt worden gebracht met gevaarlijk stoffen. In het programma “Opgelicht” van dinsdag 13 maart werd nogmaals getoond dat het bestellen van voedingssupplementen, kruidenpreparaten en medicijnen via internet een vorm van Russische roulette is. Meer dan 60% is namelijk vervalst.
Het ministerie van VWS heeft een website ingericht om mensen tegen deze praktijken te waarschuwen.

Kortom
Het boekje "Alles over sport en voeding" voldoet aardig voor de consument die af en toe een uurtje sport, maar voor de sporter die vaker dan drie keer per week intensief traint is het raadzaam om meer aanpassingen in de voeding door te voeren. Als er supplementen nodig zijn, geldt voor de topsporter: check of je supplement aan de NZVT-eisen voldoet en voor de fitnesser om dopinggeduide supplementen te vermijden en voor Eigen Kracht te kiezen.
En bij twijfel over de sportvoeding: neem dan gerust contact op met de sportdiëtist.



woensdag 7 maart 2012

Nudging en de gemiste kans


In de gezondheidsnota van mei vorig jaar wordt gesteld dat de gezonde keuze gemakkelijker moet worden gemaakt. De overheid wil af van de preventiecampagnes die zij als betuttelend bestempelt. Campagnes die nog wel voortgezet worden zijn “De gezonde sportkantine” en “De gezonde schoolkantine”. Volgens minister Schippers kan het publiek over voldoende informatie beschikken. Dus zet ze alleen in op nudging en het weerbaarder maken van jongeren om overgewicht en de gerelateerde aandoeningen aan te pakken. Dit beleid vertoont hiaten, maar biedt ook kansen.  

Nudging oftewel Liberaal paternalisme
Nudging betekent het geven van een duwtje in de goede richting. Het begrip “nudge” is door Richard Thaler en Cass Sunstein geïntroduceerd, maar werd mogelijk bekender door Monty Python.
Nudging als aanpak van overgewicht bestaat onder andere uit het presenteren van gezonde voedingsmiddelen als de meest voor-de-hand-liggende keuze en de ongezonde eet- en drinkwaren worden minder opzichtig uitgestald.
Daarnaast worden buurtcoaches ingezet om mensen meer te laten sporten.

Belemmeringen
Nudging kan goed toegepast worden in een school-, sport, of bedrijfskantine, maar de praktijk is weerbarstiger. De verkoop van pizzapunten nam toe gedurende de laatste vier jaar en slechts 20% van de schoolkantines het predicaat “Gezonde schoolkantine” mag voeren, hoewel deze actie al langer dan 5 jaar loopt. Sportverenigingen zijn bang dat hun omzet daalt en scholen kunnen kritiek van ouderraden verwachten als ze het aanbod van frisdranken, snoep en snacks verminderen.
Ook in winkels zijn dergelijke opstellingen denkbaar, maar dit botst met het belang van de verkoper voor het halen van zijn/haar omzet. En het is de vraag of we dit moeten willen.
Het is niet duidelijk of het buurtcoaches lukt om mensen aan het sporten te krijgen. En wat te doen als de mensen het niet willen, of ze hebben onvoldoende geld om sportschoenen te betalen.

Weerbaar maken
Minister Schippers zet in op het weerbaarder maken van jongeren voor de verleiding van ongezonde voedingsmiddelen. Dit lijkt op de vroegere aanpak van pesten. Hierbij werd ook min of meer gezegd dat het slachtoffer weerbaarder moest zijn, waarbij gemakkelijk de indruk gewekt kon worden dat “er iets aan het slachtoffer mankeerde”.
Bij deze aanpak van overgewicht krijgt de commercie die vrij spel. Zij is beter toegerust (lees: heeft meer financiële armkracht) dan de preventielobby. Reclame gericht op kinderen jonger dan 12 jaar wordt niet verboden. Er wordt bezuinigd in het onderwijs, terwijl hier de inzet wordt verwacht om kinderen weerbaarder te maken tegen voedselverleidingen. En zo lijkt dit beleid meer op het willen omgooien van een olifant met behulp van wattenschijfjes.
Zijn mensen voldoende geïnformeerd?

Informatie en epidemiologische verwarring
In het debat over de gezondheidsnota van 5 maart 2012 werd gezegd dat iedereen via internet over voldoende informatie kan beschikken. Echter in Nederland is 1,1 miljoen (ca10%) van de potentiële beroepsbevolking laag geletterd, terwijl de meeste informatie uit geschreven tekst bestaat.
Daarnaast wordt de bevolking via radio en tv overspoeld met allerlei berichten over voeding. In de rapporten “Nederlanders aan het woord over gezondheid en gezond leven” en “Een nuchtere kijk op gezondheid” wordt opgemerkt dat de consument er geen wijs meer uit wordt wat er nu wel en niet gezond is. Dat wordt ook wel aangeduid als epidemiologische verwarring.
Burgers willen dat informatie dichtbij huis te vinden is en dat ze persoonlijke vragen kunnen stellen aan een deskundige. Daarnaast biedt het betrekken van de “gewone bevolking” kansen om het beleid beter af te stemmen op de behoeften van de doelgroepen en de draagkracht ervoor te vergroten.

De gemiste kans kan worden ingehaald
De minister gaf aan dat er maatwerk nodig is om de keuze voor gezonde voeding gemakkelijker te maken, maar ze verzuimde om toe te lichten hoe dat vorm moet krijgen.
Laat ze daar nou een prachtig tool voor hebben. Er staat een goed opgeleide groep mensen klaar die dit maatwerk kunnen leveren. Deze mensen zijn ook heel goed in staat om met mensen samen een strategie uit te denken hoe er met voedselverleidingen omgegaan kan worden. Deze groep mensen is zeer enthousiast en willen hier graag aan werken.
Wie ze zijn: natuurlijk de diëtisten!!!

donderdag 1 maart 2012

Mini, midi, maxi Mars en de Sneaky Snickers!


Mars maakte op 16 februari, twee dagen na Valentijnsdag, bekend dat ze de energie-inhoud van hun repen die in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk worden verkocht niet meer hoger wil laten zijn dan 250 kCalorieën. Mars wil hiermee de indruk wekken dat ze zich serieus wil inzetten om de obesitas epidemie in te dammen. Maken ze hun repen kleiner of veranderen ze de samenstelling? Betreft het alleen de Marsreep of geldt het ook voor andere merken? 250 kCalorieën lijkt weinig om te verbranden, maar dat valt tegen.

Wat werd er bekend gemaakt?
De Amerikaanse snoepproducent Mars meldde op 16 februari dat de hoeveelheid energie in de grootste reep uiterlijk eind 2013 niet hoger mag zijn dan 250 kCalorieën, zie het derde punt van de key targets. Dit zou bij het beleid passen voor “verantwoord snoepen”.  En passant wordt in het Nederlandse artikel gemeld dat de grootste Snickers reep die in de VS wordt verkocht “goed” is voor 540 kCalorieën. Ook in het Verenigd Koninkrijk is bekend gemaakt dat zij deze stap gaan volgen. De Nederlandse vestiging in Veghel heeft nog niet verteld of zij in dit beleid meegaat.
Naast Mars worden door deze fabrikant ook andere repen geproduceerd, zoals Twix, Bounty en Snickers. Van deze vier levert Mars het laagste aantal kCalorieën en Snickers de hoogste.

Energie uit Mars en Snickers.
Mars heeft repen in het assortiment van 10 en 51 gram en er zijn ook verpakkingen van twee repen van totaal 70 gram in de verkoop. De voedingswaarde van deze repen bedraagt 45, 228 en 313 kCalorieën per verpakkingseenheid. Dat zou dus inhouden dat de grootste verpakking dan 56 gram gaat wegen als er niets aan de samenstelling wordt gewijzigd.
De Snickers repen komen voor in verpakkingen van 10 en 57 gram en de verpakking met twee repen levert 85 gram. De kleinste repen leveren per stuk 51 en 288  kCalorieën en de 2 repen in de grootste verpakking leveren tezamen 430 kCalorieën. De grootste Snickerreep mag dus niet zwaarder wegen dan 49,5 gram.

Zoete leugens??
Mars wil op haar website de indruk wekken dat ze zich inzet voor gezondheid. De consument wordt goed geïnformeerd over de inhoud van het product, omdat de voedingsstoffengehaltes op de wikkel staan vermeld. Maar daarin wijken Mars en Snickers niet af van de meeste voedingsmiddelen. Ondanks de heldere informatie over de voedingswaarde heeft de consument geen idee hoeveel arbeid hij/zij moet verrichten om de calorieën te verbranden. Voor het verbranden van 250 kCalorieën moet een kind al bijna een uur en een kwartier extra bewegen. Voor een volwassene van 70 kg geldt dat er minstens een uur stevig gewandeld moet worden. En dat noemt Mars dus verantwoord met gezondheid bezig zijn.

OpMars van de Sneaky Snickers??
Het is nog niet duidelijk of Mars aan de samenstelling van de repen gaat werken, of dat er gewoon kleinere verpakkingen gaan komen. Als dat namelijk het geval is zouden de prijzen ook moeten dalen volgens de consumentenorganisaties in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Wanneer er wordt gekozen om de samenstelling te veranderen dient helder gecommuniceerd te worden wat er gewijzigd is, zodat de consument weet waarvoor hij betaalt.
In de berichten wordt de suggestie gewekt dat het probleem alleen betrekking heeft op de Marsreep, terwijl de Snickers alleen in een klein zinnetje wordt genoemd. De Bounty en de Twix zijn helemaal niet in de berichten meegenomen, terwijl voor deze repen hetzelfde geldt als voor Mars en Snickers.
Daarom behoort de berichtgeving van Mars Inc. thuis in de categorie: OpMars van de sneaky Snickers.